Tegnap úgy döntött az izraeli bíróság, hogy óvadék ellenében sem helyezik szabadlábra a 16 éves palesztin aktivistát, Ahed Tamimit. A lányt azzal vádolják, hogy izraeli katonára támadt és uszított. Ahed a tárgyalás végéig biztosan őrizetben marad.

Semmi sem indokolja Ahed Tamimi őrizetben tartását. A videón jó látható, hogy Ahed alig jelentett valami veszélyt a a felfegyverzett, teljes menetfelszerelésben álló katonára, akit felpofozott. Az őrizetben tartása teljesen aránytalan ahhoz képest a bűncselekményhez képest, amit elkövetett, főleg mivel Ahed gyerek. Az Amnesty International felszólítja az izraeli hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon.” - mondta Magdalena Mughrabi, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatóhelyettese.

Ahed fogva tartása és a tény, hogy ügyét egy katonai bíróság előtt tárgyalják jól példázza azt a rendszerszintű hátrányos megkülönböztetést, ami azokat a palesztin gyerekeket sújtja, akik felemelik a szavukat az izraeli megszállás ellen, és jól jellemzi, hogy Izrael hogyan sérti meg a gyerekek jogaira vonatkozó nemzetközi kötelezettségeit. Komoly igazságtalanság lenne, ha börtönnel büntetnék Ahedet a megszállással szemben kifejtett aktivizmusáért.”

Ügyvédje szerint hosszú és durva kihallgatásokat kellett elszenvednie, többször éjszaka hallgatták ki, és a családját is többször megfenyegették a kihallgatást vezető tisztek. A családja szerint Ahednek és más fogvatartott gyereknek több, fizikailag megterhelő átszállítást kellett elszenvedniük a börtön és a bíróság között, többek között a mosdót sem használhatták.

Háttér

Ahed Tamimit december 19-én tartóztatták le miután édesanyja, az ismert aktivista Nariman Tamimi megosztotta az interneten lánya és a katona közötti összetűzést. Narimant is még aznap őrizetbe vették, míg Ahed unokatestvérét Nourt a következő reggel. Ahed egy olyan tüntetésen vett részt a ciszjordániai Nabi Salehben, ami az ellen tiltakozott, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Az incidens napján a lány 15 éves unokatestvérét, Mohammedet egy izraeli gumilövedék közvetlen közelről fejbe találta, a fiú koponyájának bal oldalát részben a műtét során el kellett távolítani.